Wat is BDSM*) eigenlijk?


SM (voluit Sado-Masochisme) is een vorm van psycho-sexualiteit. Ga deze uitdrukking niet opzoeken in het woordenboek - ik heb hem zojuist verzonnen.

SM is een (vaak sexueel gericht) spel tussen twee volwassen mensen waarvan de één de ander domineert. Zij is het stoute schoolmeisje, hij de strenge leraar. Hij is de weerloze inbreker, zij de wakker geworden huisvrouw met het geladen pistool in de hand. Het is dus zeker niet een kwestie van het stereotype Meester-en-slavin verhaal, ook al komt het daar op de keper beschouwd wel op neer. Juist in deze maatschappij van gelijke rechten komt BDSM al gauw over als iets voor freaks - je moet tenslotte wel gek zijn om je door je partner (sexueel) te laten misbruiken, nietwaar?

Nee dus. In BDSM worden mensen misbruikt, mishandeld, vernederd en gepijnigd en ze vinden het nog leuk (lees: lekker) ook. Over de precieze oorzaak van die gevoelens wordt al jaren heftig gediscussieerd. Zelf kan ik me het meest vinden in de resultaten van het onderzoek dat Dr. John Money van het Johns Hopkins Hospital in Baltimore pleegde (Zie ook: Waar komen die gevoelens vandaan?).

Feit is dat BDSM voor buitenstaanders (of vanilla's, zoals BDSM-ers de niet fans noemen) op z'n zachtst gezegd vreemd zo niet angstaanjagend overkomt. Maar wees gerust: Niemand heeft echt ruzie en ook de pijnigingen worden op vrijwillige basis ondergaan. Voor de echte BDSM-er is het een vorm van energie opladen, net zoals een ander sport of, godhelp, TV kijkt. Tegelijkertijd is het een ONTlading van opgespaarde (sexuele) energie. Na afloop hebben zowel slaaf als Meester een voldaan gevoel over zich (veel intenser dan bij "gewone" sex) en gaan ze ook weer als gelijken met elkaar om (behalve bij 24/7 of TPE dan, zie aldaar).
*) tot een paar jaar geleden was de term "SM" meer gangbaar dan BDSM dat eigenlijk uit de States overgewaaid is. Omdat de term BDSM voor méér staat dan alleen maar sadomasochisme dekt deze de lading ook wat beter.Laatste wijziging: 13-03-2010. ©Wandering SpiritsTerug naar de vragenlijst
Volgende vraag