Wat betekenen de uitdrukkingen B&D, SM, D&S, "top" en "bottom"?


Eerst het eenvoudigste gedeelte: B&D = Bondage & Dominantie of Bondage & Discipline. SM = Sadisme & Masochisme. D&O = Dominantie & Onderdanigheid.

Mensen die zich bezighouden met s.s.b-b (soc.subculture.bondage-bdsm, een nieuwsgroep op internet) zijn over het algemeen geïnteresseerd in vormen van sex die niet alledaags zijn. Een onderwerp dat regelmatig punt van discussie is op s.s.b-b is "hoe zullen wij onszelf noemen?", aangezien er zo veel vormen van BDSM zijn komen onze voorkeuren maar zelden overeen. Tegelijkertijd overlappen die voorkeuren elkaar regelmatig.

Sommige mensen vinden het leuk om zich (sexueel) onder de hoede van een ander te plaatsen, om zelfs in diens macht te zijn. Het kan een enorme kick zijn als iemand tegen je zegt: "Ik ben van jou. Gebruik mijn lichaam voor jouw plezier." Dit is D&O; de één domineert, de ander is onderdanig. Slaaf /meester, haremmeisje/sultan, jongen/pappie, leerling/schooljuffrouw. D&O is een erotisch machtsspel dat mensen een kick geeft - de één door het spel te leiden, de ander door geleid te worden. Hier komen ook de (Engelse) termen Top en Bottom kijken: De Top is de dominant, de Bottom de onderdanige.

Wat doen die tops en bottoms met elkaar? Nou, het is heel goed mogelijk dat ze veel aan sex doen. Een andere mogelijkheid is dat de top de bottom op de een of andere manier vastbindt, waarbij de bottom dus heel letterlijk aan de grillen van de top overgeleverd is, en vervolgens speelt de top met de bottom, plagend, verleidend, frustrerend en - als het mee zit - uiteindelijk ook bevredigend. Dit is dan een Bondage & Dominantiespel. Sommige mensen vinden het ook leuk om bestraffingen in het spel te betrekken: "Je bent een stoute jongen geweest dus moet ik je nu vastbinden en een pak voor je billen geven." Waarbij we dus bij Bondage & Discipline aangeland zijn.

Dan is het het SM (of S&M) spel, Sadisme en Masochisme. Zwepen, rietjes, tepelklemmen en al die andere prachtige dingen die ontworpen zijn om in meer of mindere mate pijn toe te brengen. Het kan een geweldig gevoel zijn om je over te geven aan iemand die je daadwerkelijk pijn wil doen; het is een groot gebaar van vertrouwen. En verderop leer je ook dat pijn geen echte pijn meer is in het SM-spel: Het wordt een overweldigende, intense stimulatie die, toegebracht door een ervaren top, een bottom naar nieuwe nivo's van extase kan brengen.

Soms raakt het D&S-aspect ondergeschikt aan de sensuele trip: Je hoeft er niet specifiek lol in te hebben om iemand's commando's op te volgen of het lekker te vinden om vastgebonden en geslagen te worden. En uiteraard is pijn (hevig of minder hevig) maar één stimulans: Er zijn er veel meer, ieder op zich leuk om mee te spelen.

Dit spel waarin pijn en genot samengaan om de bottom een overweldigende sexuele ervaring te bezorgen is ook wel bekend als Sex Magick. Nu zijn de exacte definities van B&D, SM en dergelijke ook minder belangrijk dan het doel dat ze nastreven; de ervaringen die beide partijen opdoen. Al deze gebieden overlappen elkaar zoals je zult zien, hebben veel van elkaar weg, maar voor mij komen ze allemaal samen in Sex Magick: Van de fantasie realiteit maken en je eigen magische ruimte creëren waar jouw sexuele wensen waar worden!

De reden waarom ik het hier over het BDSM "spel" heb is... tja, "werk" is het niet! Spelen is een aktiviteit die je doet voor recreatie en ontspanning, vandaar dat "spel" de BDSM-aktiviteiten aardig omschrijft. De meeste van mijn kennissen gebruiken deze uitdrukking ook (ook al moet ik er wel aan toevoegen dat veel BDSM-ers hun spel als een zeer realistisch en intens onderdeel van hun sexleven ervaren en dat de uitdrukking "spel" dit een beetje onderuit haalt. Zelf begin ik ook naar die mening toe te neigen. Voor weer andere mensen zijn sommige vormen van BDSM wél spel en andere weer niet. (Raak je al in de war?).

En om het maar vanaf het begin af aan duidelijk te maken: DIT MATERIAAL IS NIET BESTEMD OM WAT VOOR ONVERANTWOORDELIJK GEDRAG DAN OOK GOED TE PRATEN. Wat ik hier beschrijf zijn diverse manieren voor geliefden om van elkaar te genieten, enkel en alleen als ze dat allebei willen, ieder met hun wederzijds goedkeuren. Iedereen die verklaart dat dit materiaal bedoeld is om onverantwoordelijk of zelfs crimineel gedrag aan te moedigen heeft dit verhaal gewoon niet goed gelezen. Wanneer ik de term BDSM bezig doel ik specifiek op verantwoordelijk gedrag. (Ik kom hier later nog op terug.)

Tenslotte zul je inmiddels wel begrepen hebben dat we het hier niet alleen over sex en bondage zullen hebben. Als dat je niet aanstaat, slinger die discussie dan zelf aan. Klagen over gebrek aan bondage e.d. in s.s.b-b heeft geen zin als je er zelfs niets aan doet. Iedereen zet zo zijn eigen discussiepunten neer, en niet alleen om nieuwsgierigheid te wekken.

Aan de andere kant is juist die nieuwsgierigheid die van s.s.b-b een unieke discussiegroep maakt: het gaat hier over verantwoordleijke erotiek, over wat jij zelf graag wil, en de eerste stap is meestal toegeven DAT je het wil. Dus lees verder en geniet! Wie weet ben jij ook wel een ander mens na het lezen van deze lijst - het is anderen vóór jou ook al gebeurd :-)© by Johnson Grey, deze vertaling © Wandering Spirits 2001-2010


Vorige vraag
Terug naar de vragenlijst
Volgende vraag