Wat zijn “Foute Doms”?


Dit valt eigenlijk onder “hoe maak ik contact” in Deel 2 maar gezien de ontwikkelingen van de laatste tijd leek het me wel een goed idee om er hier een apart hoofdstuk aan te wijden.

Met name voor hen die nieuw zijn in dit wereldje lijkt alles even indrukwekkend als angstaanjagend. Beginners hebben vaak in ‘t achterhoofd het idee van de Oppermachtige Dom aan wie alles en iedereen dient te gehoorzamen - met name die beginner.

Nu zijn er nogal wat figuren die daar handig gebruik - of liever gezegd misbruik - van maken. Ze overdonderen groentjes met als enig doel haar in de kettingen of in de koffer te krijgen. Zijn ze daar eenmaal in geslaagd dan is ‘t spel over en gaan ze op jacht naar de volgende, de betrokken sub ontredderd achterlatend.

Foute Doms zijn er altijd geweest. Er is ooit een website over dit onderwerp online geweest maar die is helaas inmiddels alweer verdwenen. Misschien dat we met het verhaal hieronder echter toch wat onnodig leed kunnen voorkomen:


Hoe herken je een Foute Dom? Hier een paar voorbeelden:

De Vragensteller

Stel, je hebt een gezellig MSN- of chatcontact met iemand en de ander begint je ineens allerlei persoonlijke vragen te stellen. Vragen waar je (nog) helemaal niet op gerekend had: Waar je woont, je telefoonnummer, of het goed is dat ie morgen al (!) langskomt. Wees dan op je hoede, wimpel de vragen af en zeg dat je het daar wel eens over wil hebben als je je meer op je gemak met hem voelt. Zaagt ie door, dat weet je dat het fout zit.

De Haastigerd

Nog een voorbeeld: Het klikt aardig tussen jullie en ineens krijgt ie haast. Hij wil je niet over drie weken ontmoeten maar over twee, en eigenlijk, alsuteffeken, volgende week al. Dan zou je je af kunnen vragen waarom er ineens zo’n haast bij is - en zal hij in de speelruimte ook zo’n haast met je hebben?

De Doldraaiende Dom

Naarmate de dag van jullie eerste ontmoeting nadert begint hij ineens eisen te stellen. “Ik wil dat je zus of zo gekleed gaat,” of “Ik wil je ontmoeten op een plek waar niemand ons kan zien.” Kun je je daar wel in vinden, altijd doen natuurlijk - zo lang als je de risico’s ook accepteert. Maar voel je je daar helemaal niet op je gemak bij, zeg hem dat dan. Bindt ie niet in: Lozen die lul. Hij heeft tenslotte wel met jouw wensen rekening te houden.

De Alleen-mijn-Wil-geldt Dom

Dit zijn dominanten die uitsluitend op hun eigen gerief uit zijn - wat overigens NIET wil zeggen dat het ook meteen Foute Doms zijn! Er zijn subs die alles over zich heen laten komen wat hun dom maar bedenkt en daar helemaal happy mee zijn. Groentjes, die zelf vaak nog niet eens weten wat ze willen of leuk vinden, zouden bij zo’n figuur echter wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen.

De Dreiger

“Als ik je morgen niet kan ontmoeten dan houdt het voor mij op!”
Mooi, dan ben jij er ook klaar mee en kun je op zoek naar iemand die wel geduld op kan brengen. Als je de boel niet voor de volle honderd procent vertrouwd zou je hem eens op het laatste moment kunnen meedelen dat de date helaas niet door kan gaan en te zien wat er dan gebeurt: Wordt ie witheet of begint ie te janken over de snipperdag die hij geboekt heeft, dan weet je genoeg. Zegt ie dat ie ‘t jammer vindt en hoopt dat het volgende keer wel zal lukken, dan is dat alweer een stuk positiever.

De Isolator

Wederom klikt het leuk maar het lijkt 'm niet erg aan te staan dat jij je ervaringen met anderen uitwisselt. Eerst is hij daarover alleen geïrriteerd, later vaardigt hij 'n spreekverbod (met andere BDSM-ers en specifiek andere dominanten) uit. Vraag je dan eens af waarom hij dat doet: Weten anderen meer over hem dan hij jou verteld heeft? Of heeft hij jou dingen verteld waarvan hij donders goed weet dat ze niet kloppen en wil hij jou ervan weerhouden dat je die wijsheid elders opdoet? Dan is het oppassen geblazen!

De Dom-met-vele-namen

Veel mensen die langere tijd dezelfde chatbox bezoeken veranderen zo nu en dan wel eens van nick (chatnaam), gewoon omdat de oude voor hen niet meer zo toepasselijk is of omdat ze een leukere hebben gevonden. De echte chatters houden echter dezelfde naam zo lang mogelijk aan om de herkenbaarheid te bevorderen en, heel belangrijk, vertrouwen te wekken. Als iemand om de haverklap met een andere naam inlogt zou je je eens af kunnen vragen waarom: Wil de betrokkene niet herkend worden en zo ja, waarom niet? Lees hierover vooral het leuke voorbeeld helemaal onderaan deze pagina...


Nog wat tips:

Doe de rondvraag: Heb je hem in een chatbox (de onze is een aanrader) leren kennen, vraag dan eens aan andere chatters of zij de betrokken dom kennen en of ie te vertrouwen is. Belangrijk in deze: Sla waarschuwingen nooit in de wind, zeker niet als ze van meerdere personen komen! Het kan best zijn dat jij net de sub treft waarmee hij net ‘n knetterende ruzie heeft gehad maar als je dat drie of vier keer achter elkaar gebeurt moet je toch wel genoeg weten.

Zorg dat je evenveel over hem weet als hij over jou: Ik heb een sub gekend die al drie jaar ‘n relatie met een dom had en toen nog geen flauw idee had waar ie woonde (om over de rest van de details nog maar te zwijgen). BDSM is een kwestie van vertrouwen: Als hij jouw huisadres weet, mag je van hem verlangen dat ie ‘t zijne ook geeft. Mocht ie getrouwd zijn en alles stiekem doen dan zal hij alsnog het vertrouwen in jou moeten hebben dat je niet onverwacht bij hem voor de deur staat om zijn onwetende vrouw met een en ander te confronteren.

En dan heeft ie dat nog aan zichzelf te danken denk ik :)

Zorg bij een eerste afspraak altijd voor een safety call: Licht een goede vriend, vriendin of medechatter in over je afspraak en laat die naar je bellen om te informeren of alles wel goed zit. Zorg OOK dat iemand - en het liefst dezelfde vertrouwenspersoon - weet waar je uithangt zodat er in geval van nood ook ingegrepen kan worden.


En tenslotte: De Stalking Dom

Tja, het verhaal waar iedereen op zat te wachten natuurlijk... :-)

De chatbox van Wandering Spirits kent minstens één vaste stalker en ofschoon stalkers eigenlijk niet in de categorie Foute Doms vallen (qua SM is er meestal weinig op aan te merken) zijn de gevolgen van hun handelingen veel verstrekkender dan de eenmalige ontmoeting met ‘n Foute Dom.

Op het eerste gezicht lijkt er namelijk helemaal niets aan de hand te zijn: Het contact is goed, het vertrouwen groeit en voor een goed spel samen is hij zelfs bereid om elk weekend het ganse land te doorkruisen. Dat zou trouwens wel eens uit noodzaak kunnen zijn omdat de subs uit zijn directe omgeving al de nodige ervaringen met ‘m achter de rug hebben...

De man heeft echter een reputatie en het kan niet uitblijven of de betrokken sub komt daarover de nodige verhalen tegen. Uiteraard volgt de steevaste ontkenning: “Maar zo ben ik toch niet?” en ietwat verblind door de liefde gelooft die sub hem ook. Het is toch immers zo’n vriendelijke man? Er is zelfs een overbehulpzame ex-sub die maar al te graag bevestigt dat er alleen maar geroddeld wordt!

Bij de stalker zelf zijn echter de alarmbelletjes gaan rinkelen. Quasi nonchalant verbiedt hij zijn sub om nog verder met die “roddelaars” te praten. Neenee, het is geen spreekverbod, maar dat gepraat zou de relatie geen goed doen en dat zou ze toch niet willen?

Nee, natuurlijk niet...

Plotseling komt er een kink in de kabel en sublief besluit om toch maar niet verder te gaan samen. Op dat moment wordt de Stalking Dom wakker: Hij belt. Niet twee of drie keer maar zestig, zeventig keer op ‘n dag. Als zij uiteindelijk besluit om haar telefoon niet meer op te nemen belt hij haar vrienden, haar kennissen en haar naaste en verre familie van wie hij in de tussentijd (ter voorbereiding op?) de nummers heeft weten te verzamelen. Tientallen sms-jes worden er per dag doorheen gejaagd, zonder aanziens des persoons. Dozijnen mailtjes worden van diverse adressen verstuurd zodat de afzender onbekend blijft tot de mail geopend wordt...

Citaat van een antistalking website: “Als een stalker je 99 keer belt en je neemt de honderdste keer op, dan is zijn gedachtengang: Ik moet dus honderd keer bellen voor ze opneemt, maar dan ben ik er wel in geslaagd!”

Het enige wat het slachtoffer kan is aangifte doen, en wel elke keer dat ze lastig gevallen wordt, of dat nu via de telefoon, sms of mail is. Bij voldoende aangiftes moet justitie namelijk in actie komen, om te beginnen met een waarschuwing door de plaatselijke recherche.


Noot van de auteur: Dat laatste deel werd toegevoegd naar aanleiding van een voorval dat 'n aantal jaar geleden plaatsvond. Stalking Doms komen niet echt vaak voor... maar ze zijn er wel!Laatste wijziging: 13-03-2010. ©Wandering SpiritsVorige vraag
Terug naar de vragenlijst
Volgende vraag