Mijn partner wil aan BDSM doen maar ik niet - wat nu?


Dan zul je je hier wel als een kat in een vreemd pakhuis voelen :-)

Zonder gekheid, ik denk dat je in de eerste plaats moet begrijpen dat zijn of haar gevoelens voor BDSM niet zomaar een kick zijn die wel over zal waaien. BDSM is een psychische toestand die op gezette tijden - afhankelijk van de persoon in kwestie - de nodige aandacht eist. Ik zeg nadrukkelijk eist en niet vraagt; Zonder BDSM voelt degene die zulke gevoelens heeft zich steeds ongelukkiger worden. Beleeft hij/zij eenmaal de kick van BDSM, dan kan hij na afloop de hele wereld weer een tijdje aan.

Voor een buitenstaander (door BDSM-ers zonder beledigend te zijn Vanilla's genoemd) is BDSM heel moeilijk te bevatten. Ik wil hier dan ook geen enkele uitleg geven aan het fenomeen an sich, dat heeft gewoon geen zin. Je voelt er voor of je voelt er niet voor, zo simpel ligt het.

Maar nu wil jouw partner aan BDSM gaan doen en jij ziet dat totaal niet zitten. Wat te doen?

Je zou kunnen proberen om zelf BDSM aan te leren maar dat is moeilijk. Je zult je moeten verdiepen in de psychologie van de dominant en/of de onderdanige, er achter moeten zien te komen hoe deze denkt en voelt. Dan moet je ook nog eens leren om een rol te gaan spelen die misschien helemaal niet bij je past (wat zeker voor de rol van slaaf/slavin allemachtig moeilijk is) en uit zien te vissen wat jouw partner nu juist wel en niet lekker vindt. Een goeie dominant weet bijvoorbeeld wanneer de protesten van zijn subje gemeend zijn (en hij dus ogenblikkelijk moet stoppen), maar ook wanneer hij met een "Zeur niet mens!" gewoon door kan meppen zonder dat de ander door het lint gaat.

Een andere oplossing is de commerciele BDSM-club. Wel prijzig maar heel effectief (de meeste clubs worden bevolkt door vakmensen die al jaren met BDSM bezig zijn) en professionele Meesters en Meesteressen waken er wel voor dat de relatie tussen hen en de client niet meer wordt dan een betaald samenzijn.

Want dat is wel een risico als je met je partner afspreekt dat hij of zij op zoek gaat naar een BDSM-tegenpool in de privésector. Ook al maken de tijdelijke partners nog zulke duidelijke en gegronde afspraken dat het écht alleen maar bij BDSM zal blijven, het risico dat het wél meer wordt blijft er altijd in zitten. Laten we wel wezen, het gaat hier om 'n heel emotioneel spelletje waar de gevoelens, aan beide kanten, een belangrijke rol spelen.

Ik kraak de laatste oplossing overigens niet meteen af: Ik ken gevallen van echtparen die deze situatie gevieren perfect opgelost hebben. Maar de risico's blijven...Laatste wijziging: 13-03-2010. ©Wandering SpiritsVorige vraag
Terug naar de vragenlijst
Volgende vraag