Wat is er zo leuk aan bondage?


'n Heleboel dingen. Voor veel mensen is de beleving van het hulpeloos zijn, dat iemand anders met hun lichaam kan doen wat ze willen zonder dat ze daar zelf ook maar iets aan kunnen doen een geweldige kick. "Ik ga je laten klaarkomen en jij kunt me niet tegenhouden!" Het is ook een enorme betuiging van vertrouwen om iemand zoiets met je te laten doen. Stel je voor, je ligt helemaal vast, helemaal geopend, willig en nat, en dan knielt je partner tussen je benen om jou voor zijn eigen plezier te gebruiken - of om jou naar de toppen van het genot te jagen.

Voor anderen is alleen het gevoel van stevig vastgebonden zijn al een kick. Stevig vastgemaakt zijn kan een enorme stimulans geven en een ingewikkelde, strakke bondage kan net zo'n intense belevenis zijn als geslagen worden. Bondage kan je ook een veilig gevoel geven; Je hoeft je nergens zorgen over te maken want je kunt er toch niets aan doen. Je ligt muurvast dus dan kun je er maar beter van genieten.

Voor weer anderen is het juist een uitdaging om tegen te stribbelen, om de de controle over je lichaam te laten vieren. Als je met al je spieren worstelt om uit de touwen te komen kan dat een orgasme nog eens een keer zo intens maken. Zeker als je uit alle macht probeert om je partner's hoofd in je kruis te drukken, je lichaam bevend van spanning. Als je niet vast had gelegen had je jezelf misschien wel wat aangedaan!

Een heel bijzondere manier van bondage is de verbale versie: Je zet je slaafje of slavinnetje in een bepaalde houding (armen en benen gespreid, knielend of wat je ook wilt) en dan beveel je hem/haar om vooral niet te bewegen... en dan sla jij aan het plagen. Hier is nog een variant op dat thema: Laat hem zijn armen voor zich uitstrekken en de toppen van zijn vingers tegen elkaar aan drukken. Dan laat je hem tussen die vingertoppen vijf munten vast houden. Beveel hem nu die dingen vooral niet te laten vallen - voor elke munt die valt krijgt hij straf. En dan ga jij aan het werk... Dit spelletje werkt trouwens het beste op een harde vloer zodat je de munten kan horen vallen - want dat ze vallen staat natuurlijk wel vast!

Er zijn een aantal dingen die je over bondage moet weten. De meesten daarvan zijn eigenlijk heel logisch maar we zetten ze hier toch nog even neer - daar is deze lijst tenslotte voor. Experimenteren is belangrijk. De eerste paar keer zul je misschien niet eens weten waar je moet beginnen maar dat maakt niet uit. Neem er de tijd voor en probeer verschillende houdingen en soorten touw en koord uit - het een bevalt misschien beter dan het ander. En als je een leuk idee opdoet dat je eerst uit zou willen proberen voordat je met de ander aan de gang gaat: Probeer het dan eerst eens op jezelf. Als jij je lekker voelt in die bepaalde houding zal het je geen moeite kosten om dat bij je partner ook te doen, nietwaar?

Hou wel in de gaten dat zijn/haar handen en voeten niet koud of blauw worden; Dat is een duidelijk teken dat de bloedstroom afgebonden is en dat is uiteraard niet de bedoeling. Als zijn/haar handen niet in beeld zijn - omdat ze bijvoorbeeld in leren wanten gebonden zijn - vraag de ander dan zo nu en dan om even tenen en vingers te bewegen. Het is niet altijd even makkelijk om iemand stevig vast te binden zonder de touwen al te strak aan te halen. Je kunt dan het beste een lang koord gebruiken, veel wikkelen en het laatste eind om de wikkelingen heen draaien. Die knoop kun je vrij stevig aanhalen en vastzetten. Het is heel vervelend als zijn/haar hand of voet gaat "slapen" terwijl je net in een leuke bondagesessie zit. Het verstoort de concentratie terwijl die juist bij bondage erg belangrijk is.

Knopen in zijden sjaals en dergelijke hebben de neiging muurvast te gaan zitten als het materiaal onder spanning komt te staan. Zo vast zelfs dat je de boel los moet snijden. Als je een beginner bent, kun je die narigheid vermijden door een paar eenvoudige hand- of enkelboeien aan te schaffen (van leer, klittenband of wat dan ook) bij de plaatselijke sexshop. En uiteraard zeg je tegen de winkelier dat het hier om een melig trouwkadootje voor je aanstaande zwager gaat :-)

Handboeien zijn sexy maar ze kunnen je ook lelijk in de weg zitten. Speelgoedhandboeien hebben de neiging om te breken of, als er stevig aan gerukt wordt, voorgoed in het slot te vallen en dan kun je met een vijl aan de gang. Als je toch met handboeien aan de gang wil koop dan een goeie set - kost zo rond de vijftig euro. Die hebben een dubbel slot dat je, na het sluiten, vast kunt zetten zodat ze niet dichter kunnen klemmen (zoals goedkopere exemplaren dat wel doen). Om in tegen te stribbelen zijn die metalen boeien niet echt geschikt omdat ze zenuwen af kunnen knellen. Daarvoor zijn de bontgevoerde exemplaren meer geschikt.

Laat iemand nooit alleen als ie vasgebonden is. Ofschoon het voor veel mensen een geil idee is om iemand stevig vast te binden (liefst met een paar zoemende vibrators op of in het lijf) en ze dan aan hun lot over te laten, erg wijs is het niet. Er kan van alles gebeuren terwijl je weg bent en daar is een overwacht bezoekje van je schoonmoeder ("Ik zag licht branden en ik heb toch een sleutel...") nog maar de minste. Het kan ook een inbreker zijn. Lol is leuk maar een hulpeloos vastgebonden persoon is precies dat: Hulpeloos. En als iemand jou ZO vertrouwt moet je ook voorzichtig met die persoon omspringen...

Kijk uit met bondage om de hals. Iets dat op de keel drukt kan binnen een paar seconden tot bewustzijnsverlies leiden omdat daar de belangrijkste aders lopen. Wees ook voorzichtig met mondproppen en dergelijke: Het bemoeilijkt niet alleen de ademhaling, het kan ook braken veroorzaken en dan is de ellende niet te overzien - zeker als die prop er niet meteen uit kan omdat ie vast zit.

Weet ook dat als iemand lang in een stevige bondage stáát dit tot vermindering van de bloedsomloop in het hoofd kan leiden. Als je dan ineens onverwacht heftig toeslaat (met een zweep of een vibrator) kan dat een flauwte veroorzaken. Gebruik altijd knopen die met een ruk los kunnen, zelfs als er iemand bovenop ligt en hou een verbandschaar bij de hand zodat je in geval van nood meteen aan het knippen kunt.

Let ook op waar je hem aan vastbindt. Een CV-pijp is best handig maar niet als het ding ineens heet wordt zonder dat jij het merkt. Wees voorzichtig met kaarsen; het is leuk om met het vlammetje te dreigen maar hou er wel rekening mee dat hij vastgebonden is en je niet kan ontwijken.

Als je hem nergens aan vast kunt binden kun je altijd zijn handen op zijn rug snoeren en dan aan zijn middel binden. Als je geen bed met spijlen heb, bind dan touwen aan de poten (aan de latten van de bodems kan ook) en zet hem/haar zo vast. Er zijn ongeveer twee miljoen manieren om iemand vast te binden en door te experimenteren - met elkaar of op jezelf - leer je ook te improviseren.

Hieronder volgt een lijst van bondagemateriaal en -technieken. Mocht er een uitdrukking tussen zitten die je niet begrijpt, mail ons dan even:

Mummificatie is een van de meest stevige vormen van bondage: Het slachtoffer wordt volledig omwikkeld om haar helemaal roerloos te maken. Populair materiaal hiervoor is het gewone huis, tuin en keuken plasticfolie. Eerst omwikkel je de armen en benen apart, dan wikkel je de armen stevig tegen het bovenlichaam en vervolgens wikkel je de folie om beide benen tegelijk. Dan help je je slachtoffer om op een comfortabele manier te gaan liggen en kun je (voorzichtig) op de meest interessante plekken gaten knippen. Of je zet de boel nog eens extra vast met bouwtape of voegt er nog een prop en een blinddoek aan toe. Hou rekening met de warmte - zo ingepakt kan je slachtoffer nauwelijks zweten - en hou ook een deken bij de hand als je haar uit de verpakking haalt. Gebruik hiervoor een verbandschaar (zitten geen scherpe punten aan) die je natuurlijk altijd bij de hand hebt. En uiteraard hou je je slachtoffer permanent in de gaten: Ze is volslagen hulpeloos een een moment van onachtzaamheid kan een ramp veroorzaken.

Bondagekappen zijn verkrijgbaar in de betere BDSM-winkels en zijn gewoonlijk gemaakt van leer of rubber. Sommige zijn voorzien van ritsen, anderen hebben vetersluiting aan de zij- en/of achterkant om de boel stevig vast te kunnen zetten. Sommige kapppen hebben ooggaten, anderen niet. Hetzlefde geldt voor een gat voor de mond. De echte luxe exemplaren hebben ingebouwde oordempers of zelfs ruimte voor een koptelefoon zodat je slachtoffer je zelfs niet kan horen. Maar bijna alle kappen hebben gaten voor de neus - logischerwijs. Kappen kunnen de ademhaling behoorlijk belemmeren en het is een zaak van de meester om zijn slavin goed in de gaten te houden als deze een kap draagt, zeker als het ding ook nog eens met een mondprop gecombineerd wordt. Laat iemand met een kap op geen moment alleen - voor je het weet heeft ze ademhalingsproblemen en moet je ogenblikkelijk ingrijpen. Sommige mensen vinden dat alle kappen een soort van snelsluiting zouden moeten hebben omdat ze anders te gevaarlijk zijn om te gebruiken. In elk geval zou ik wel altijd een verbandschaar bij de hand houden voor het geval dat.

Bodybags: Als bondage jouw kick is, is de bodybag (ook wel slaapzak genoemd) de ultieme ervaring; hij omhult je hele lichaam zodat je letterlijk geen vin kunt verroeren. Bodybags lijken nog het meest op een rubberen of leren slaapzak met een kap er aan. De goedkopere exemplaren zijn van lycra en als dat spul maar dik genoeg is, is het effect ook prima. De meeste bodybags hebben bovenaan een opening waar je liggend in schuift en die boven je schouders dichtgeregen wordt. Veel hebben openingen bij de erogene zones zodat de top daar zijn gang kan gaan terwijl zij muurvast ligt. Leren bodybags kunnen heel arbeidsintensief (en duur) zijn; sommigen hebben ingebouwde mouwen voor de armen om deze nog steviger vast te houden, of ophangriemen en ogen zodat het hele ding plus inhoud opgehesen kan worden. Sommigen hebben veters aan de buitenzijde zodat de boel pijnlijk strak aangehaald kan worden. En als je ECHT geld als water hebt zijn er opblaasbare bodybags: Douw haar er maar in en pompen maar! Uiteraard dien je ook hier de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen.

Hobble skirts: Fetish kleding is vaak niet alleen ontworpen om er leuk in uit te zien, vaak zijn ze ook effectief als bondagemiddel. Hobble skirts zijn daar een goed voorbeeld van: Het zijn lange, strakzittende rokken die tot aan de enkels reiken. De draagster kan vaak alleen maar kleine stapjes nemen (to hobble = hobbelen) en in combinatie met zeer hoge hakken wordt het lopen schier onmogelijk gemaakt. Leer en rubber zijn (wederom) de traditionele materialen, maar er zijn er ook van fluweel, satijn of ander sensueel materiaal.

Armbinders zijn (meestal) leren boeien die de armen op de rug bijeen houden. Sommige lijken op lange handschoenen die je over beide armen tegelijk aantrekt en bij de schouders vastzet. Een andere vorm is de halsband met daaraan een riem die op de rug hangt en waaraan polsboeien zijn bevestigd. Er is ontzettend veel bondagemateriaal - en je kunt ook je eigen spullen maken natuurlijk...©1995 by Johnson Grey. Deze vertaling ©Wandering Spirits 2001-2010


Vorige vraag
Terug naar de vragenlijst
Volgende vraag