Wat is er zo leuk aan zweepslagen?


Het spel met zwepen zou je als een andere vorm van aanraken kunnen beschouwen. Mensen die pas met BDSM beginnen doen veel aan spanking - slaan met de vlakke hand op de billen. Het is leuk om (zachtjes en steeds harder) geslagen te worden als je opgewonden bent. Het is een straf, een stimulans, het is plezierige pijn (zie ook "Wanneer is pijn geen pijn?"). Maar als je iemand langdurig op de billen geslagen hebt weet je ook dat het veel van je uithoudingsvermogen vergt.

Daar zijn zwepen dus voor: Om iemand langer te kunnen slaan zonder dat je zelf met een lamme hand komt te zitten. Ze zijn er in ontelbare varieteiten (rietjes, rijzwepen, karwatsen en noem maar op). Ze voelen allemaal ook anders aan en hebben elk hun eigen onmiskenbare effekt. De echte liefhebber heeft dan ook 'n heel arsenaal van die dingen die ieder op zich een verlengstuk van zijn eigen aanraking zijn. Als je iemand met een zweep slaat voelt het ook aan alsof je hem/haar heel intensief aanraakt.

Er zijn meer redenen waarom er zo veel varianten zijn. Een zwepensessie begint vaak heel kalm aan. De meester gebruikt een kleine, lichte zweep om de huid van zijn slavinnetje gevoeliger te maken en om haar zo tegelijkertijd het sfeertje in te duwen. Begint zij daarin weg te zakken dan schakelt hij over op steeds zwaarder materiaal waar zij op haar beurt ook steeds weer ongevoeliger voor wordt. Anderen kiezen er juist voor om regelmatig van de ene zweep op de andere over te stappen, zodat een stevige karwats door een streelzweepje gevolgd wordt bijvoorbeeld, om dan weer fel met een bijtend rietje uit te halen. (Het kan een fantastisch gevoel geven als je ineens ophoudt met slaan en met een fluwelen doek over de overgevoelige billen streelt. Of met een ijsklontje...) Het heeft allemaal met fysieke beleving te maken.

Zwepen worden in het BDSM-wereldje wel als "Bot" of "Bijtend" omschreven. Botte zwepen komen zwaar neer, maken een dof geluid en voelen aan als iets tussen een knuffel en een por. Bijtende zwepen veroorzaken een snijdende pijn, iets tussen een kras met de nagel en een tik met de vlakke hand. Beide gevoelens zijn een ervaring op zich en de betere zwepenmeester kan beide types dusdanig hanteren dat zijn subje de ene golf van genot na de andere ondervindt.

De meeste mensen houden van langzaam opbouwen waar het zwepen betreft. Er wordt rustig aan naar een fantastische climax toegewerkt die beide partijen uitgeput en tevreden achter laat. Maar het kan ook net zo goed langzaam weer afgebouwd worden en 'n even goed gevoel geven. Het kan ook gebeuren dat het ineens niet lekker meer is, en het Stopwoord er aan te pas moet komen. Of het kan op een fantastische vrijpartij uitdraaien! Maar over het algemeen is langzaamaan beginnen, rustig aan opbouwen en heel intens eindigen wel het meestgebruikte motto in de BDSM scene. Van rustig naar sterker naar WAUW!, weer terug naar rustig, weer iets steviger, nogmaals WAUW!... en dan weer terug naar rustig. Je hebt er wel wat oefening voor nodig voor je precies weet hoe je je slaafje onder handen moet nemen om haar zo naar de toppen van het genot te jagen maar geloof me, deze kunst van plagen en langzaam opvoeren zodat hij zich steeds beter en beter gaat voelen is niet alleen maar populair bij BDSM-ers!

Je kunt natuurlijk ook met andere dingen slaan. Sommige mensen gebruiken peddels of flapzwepen van leer of hout. Sommige daarvan hebben gaten zodat ze minder weerstand van de lucht ondervinden en dus harder neerkomen. Peddels veroorzaken een forse smak waar geen vlakke hand tegenop kan. Sommige mensen prefereren rietjes die dik of dun kunnen zijn, stug of flexibel. Rietjes hebben (letterlijk) de meeste impact, en het typische zwiepende geluid dat ze maken kent iedereen. Niet iedereen kan de felle pijn die een rietje veroorzaakt aan, maar zij die dat wel kunnen hebben er dan ook erg veel plezier van. Houten lepels en keukenspatels zijn ook al lang populair als slaghulpwerktuig - je hebt ze ook bijna altijd bij de hand!

Slaan (met de zweep of met de vlakke hand) is vaak onderdeel van een spel waarbij het draait om een "overtreding" die de onderdanige begaan heeft en waarvoor hij of zij dan straf ontvangt. Voor een rollenspel is dit best leuk maar dat kan wel eens minder worden als de relatie meer permanent wordt. Onderdanigen vinden het vaak heel erotisch om een (verder onschadelijke) straf te ontvangen - een echt schadelijke straf hoort nu eenmaal niet in dit wereldje thuis - en als hij of zij aanleert dat de enige manier om die te ontvangen zijn of haar wangedrag is, dan kon dat wangedrag wel eens heel vervelend gaan worden. Meestal is het wijs om de "gespeelde" straffen duidelijk te scheiden van de "echte", die een gevolg zijn van een eveneens echte ruzie. Een kwestie van realiteit en fantasie gescheiden houden - dat is waar het echte leven ook daadwerkelijk verschilt van SM-fictie.

Wees voorzichtig als je de zweep hanteert. Stevig meppen doe je alleen op de rug en het achterwerk, simpel genoeg omdat je 't daar het beste kan hebben. Kijk uit met tikken op de ruggegraat EN op de nek omdat je de huid daar op makkelijk kunt beschadigen. Blijf ook bij de nieren weg; nieren zijn heel kwetsbaar.

Weet dat als je iemand maar hard genoeg slaat (en dat kan minder hard zijn dan jij denkt) je blauwe plekken kan veroorzaken of de huid beschadigen als je er mee doorgaat - heel gevaarlijk, vooral omdat leer en strengen heel lastig te ontsmetten zijn. Juist om deze reden bewaren sommige maso's hun "eigen" slagmateriaal wat in contact met hun bloed is geweest apart, zodat ze alleen op hen gebruikt zullen worden. Dit soort behandelingen zijn behoorlijk heftig maar je kunt, zoals met elk facet van BDSM, rustig aan beginnen en van daar uit opbouwen. Blauwe plekkken (zelfs grote) genezen snel, net zoals kleine snijwonden of striemen. Maar het is wel zaak om te leren de echte schade te vermijden...

Een ding waar je wel op moet letten (een kleine kans, maar toch): Melanoma, een vorm van huidkanker, kan vergeren als de huid flink op zijn lazer krijgt. Als je op het achterwerk van je slaafje een pukkel ontdekt die onregelmatig van vorm is, verkleurd of in ieder geval anders dan de vorige keer, vermijdt die plek dan en zorg dat hij/zij een dermatoloog opzoekt.©1995 by Johnson Grey. Deze vertaling ©Wandering Spirits 2001-2010


Vorige vraag
Terug naar de vragenlijst
Volgende vraag