Gordon - Edith Templeton

ISBN 90-295-4901-7


Gordon is een onvergetelijk, onthutsende roman die bij verschijning in 1966 voor grote ophef zorgde. Het is een liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in het naoorlogse London. Een jonge vrouw ontmoet een veel oudere en zeer dominante psychiater. De verhouding tussen de twee zal intens seksueel worden, een obsessie zelfs. De diepste geheimen van de seksualiteit worden ontsluierd.
Templetons proza is helder en licht, zeer Engels, en vormt een merkwaardige maar onweerstaanbaar contrast met de duistere en sensuele materie die ze behandelt. Zij is een van de zeer weinige vrouwen die dit terrein, dat voorbehouden leek aan auteurs als Norman Mailer, Henry Miller en Philip Roth, betreden.

London, vlak na WOII. Louisa ligt in scheiding. In een pub ontmoet ze een charismatische man, die haar binnen een uur heeft genomen op een tuinbankje. Zo begint haar verontrustende en onontkoombare affaire met Richard Gordon. Gordon is psychiater, en met zijn bjina alwetende vermogen in haar ziel te kijken houdt hij Louisa volledig in zijn ban. Even verslavend is het diepe, onverwachte genot van de totale overgave. Hierdoor begint Louisa voor het eerst iets te begrijpen van haar getroebleerde persoonlijke geschiedenis, hoe ze is geworden wie ze is.

EDITH TEMPLETON (Praag 1916) werd geboren in een rijke familie en bracht haar jeugd door in een kasteel op het Boheemse platteland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze in Engeland als tolk-vertaler voor het Amerikaanse leger. In de jaren vijftig verschenen haar verhalen voor het eerst in The New Yorker, de decennia erna publiceerde ze een aantal romans en een populair reisboek, The Surprise of Cremona.
Templeton schreef Gordon onder een pseudoniem. Toen het boek in 1966 uitkwam werd het in Duitsland en Engeland vrijwel direkt verboden vanwege de onzedelijke inhoud. Ondergronds werd het daarentegen een bestseller en vertaald in zo'n twaalf talen. De roman verschijnt nu voor het eerst onder haar eigen naam en in de juiste, literaire context. Het wekt geen verwondering dat lezers en uitgevers destijds schrokken: veertig jaar later - nota bene in een tijdperk welhaast zonder seksuele taboes - heeft de roman niets aan kracht ingeboet.
Templeton woont in Bordighera, aan de Italiaanse kust.


Volgens cassandra:

Literatuur en zeer Engels... voor mij geen ideale combinatie en daardoor een wat zwaar boek, desalnietemin een aanraden om te lezen!



Main