Aangezien Beestje niet zoveel (nou ja, gewoon niet meer) post hier plemp ik hier haar laatste experiment (in progress
):
Kimchi
Voor degene die dan zeggen: "Kim-wattes?
" Dit zijn de Koreaanse, sterk gekruide variaties op onze zuurkool. In Korea is dit als bij gerecht bijna niet weg te denken. Het word bij bijna iedere maaltijd geserveerd.
In dit geval is het een variant met wortel en (groene) radijs. Neem de tijd want dit is geen "vlug-klaar" gerecht.
Ingrediënten:
Basis:
2 middelgrote Chinese of spits- kolen
120 gram grof zout
Water
Papje:
250 ml water
2 eetepel glutinous rice flour (speciaal soort rijstmeel, te halen bij de Aziatische supermarkt)
2 eetepel bruine of witte suiker
Groenten:
200~250 gram radijs (gesneden reepjes)
100~125 gram wortel (ook in reepjes)
6~8 lente-uien, fijngesneden
Kruiden en specerijen:
12 teentjes knoflook
2 kootjes gember
1 middelgrote ui
100~150 ml vissaus
250 gram gochugaru (Koreaanse rode pepervlokken die je kan vinden bij een goede toko)
Bereiding:
Het zouten van de kool:
Snijd de onderkant van de kool tot ongeveer een derde in. Pak de kool nu met twee handen vast en trek 'm langzaam uit elkaar. Op deze manier blijven de bladeren aan de binnenkant intact.
Leg de twee helften met de binnenkant (de platte kant) naar boven. Daarna de kern zo’n 5 cm insnijden zodat de bladeren aan elkaar blijven zitten maar meer ruimte tussen die bladeren ontstaat.
Maak de kool goed nat onder de kraan of dompel de bladeren onder in een grote kom of een teiltje. Neem het zout en wrijf dat met je handen tussen de bladeren. Op de dikkere stukken van de bladeren kun je meer zout gebruiken.
Laat de kool twee uur rusten en draai de stronken elke 30 minuten om. Het uitgelekte gezouten water kun je weer over de kool scheppen en inwrijven.
Na twee uur de kool onder stromend koud water wassen. Zorg dat je goed al het zout en ook eventueel resterend vuil er uit spoelt.
Daarna kun je de helften verder scheuren vanaf de kern (waar je eerder een insnede maakte) zodat je vier gelijke delen krijgt.
Goed laten uitlekken in een vergiet.
De groenten-, kruiden- en specerijenmix:
Terwijl de kool in het zoutbad ligt kun je de groenten/kruiden mix maken.
Mix het water en de rijstbloem in een klein pannetje. Meng het goed en kook het 10 minuten op gematigd vuur tot het begint te borrelen (koken). Voeg de suiker toe, roer het door en laat het nog 1 minuut op het vuur staan. Pan van het vuur en laat het papje volledig afkoelen.
Pureer de knoflook, gember en ui zo fijn mogelijk in eenkeukenmachine of vijzel. Voeg dit samen met de vissaus en hete pepervlokken in een mengkom. Meng dit goed zodat er een pasta ontstaat. Voeg hier het afgekoelde papje aan toe en meng goed door elkaar.
Snijd de radijs, wortel, en lenteui in reepjes. Meng de groenten goed samen met de kruiden en specerijenpasta.
Dan kun je de kimchi gaan inleggen:
Hierbij zijn plastic handschoenen zijn wel fijn voor je handen! Of je moet een kapotte-handen fetish hebben.
Wrijf goed elk koolblad in met de groenten/kruiden pasta. Wanneer alles goed bedekt is, kun je het dubbelvouwen en in een glazen of aardewerk pot doen. Een plastic bakje of pot kan ook werken zolang het maar goed af te dekken is. Het belangrijkste is dat de koolbladeren goed onder het vocht blijven staan.
Je kan de kimchi vers eten of een dag of twee à drie op kamertemperatuur staan om te fermenteren. Hoe langer ze staan hoe zuurder het wordt. Om de fermentatie te stoppen plaats je de potten in de koelkast (beneden de 10˚C) Als je voor de fermentatie volledig afsluitende potten gebruikt moet je ze 1 à 2 keer per dag laten "boeren". Er komt nogal wat koolzuur bij vrij.
IMG_1952 copy.jpeg
Lekker bij andere Aziatische gerechten, bijvoorbeeld als pittige variant op Atjar.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
I'm whelmed. Not overwhelmed, not underwhelmed, just the right amount of whelmed.