De Shepherd's pie met kalkoen kip.
Officieel is het recept met kalkoen, maar ik heb het het altijd gemaakt met kippedijfilet. Dat is makkelijker te krijgen en volgens mij ook veel smaakvoller dan met kalkoen. Volgens het originele recept zou een vegetarische variant met tofu of vleesvervanger ook goed werken. Het resultaat is een stevige maaltijd met een sterke kruidige smaak, lekker voor als het guur en nat weer buiten is. Hieronder het recept met mijn notities in
italics erbij.
Onderstaand recept komt voor mij uit op een grote ovenschaal vol, met 4 volwassen porties. Doordat het zoveel onderdelen zijn die je apart bereid en moet samenstellen trek ik voor de bereiding een hele middag uit.
Korstdeeg
Het korstdeeg kan je ook een dag van te voren maken, dan weet je zeker dat het voldoende gerust heeft. Of je kan kant-en-klaar korstdeeg uit de koeling halen bij de super. Dit soort shortcrust korstdegen is niet mijn sterkste kant, dus ik neem wat shortcuts. De bedoeling is dat je na het bakken een brosse vlokkerige deegkorst onder je pie hebt. Ik vervang daarom minstens de helft van het water door wodka: dan heb je genoeg vocht om een soepel deeg te kunnen kneden, terwijl de alcohol de glutenketens afbreekt. Ook gebruik meestal alleen margarine en geen boter in het deeg.
Ingrediënten
- 375 gram bloem
- 1¼ tl zout
- 80 gram boter, koud en in blokjes
- 170 gram margarine, koud en in blokjes
- 180 ml ijswater
Bereiding
Meng bloem en zout in een kom.
Snijd de boter en margarine door de bloem tot grove meelstructuur.
Roer langzaam ijswater erdoorheen tot het deeg samenhangender wordt
Kneed tot alle bloem opgenomen is door boter en margarine. Het mag niet kleverig zijn.
Sla plat, verpak in folie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit, bekleed de vorm en laat rusten in de koelkast.
Vulling
Ik gebruik in plaats van kalkoen dus kippendijfilets die ik van te voren bak met wat zout en peper. Pas na het bakken snijd ik ze in stukken. Snijd de kip en de groenten niet te fijn. Beetje herkenbaarheid is hier wel lekker. Verder houd ik van goed op smaak, dus een teentje knoflook extra en wat meer salie gaan er al snel in.
Ingrediënten
- 5 eetlepels boter
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ middel grote ui, in blokjes (gewoon een ui, grof gesnipperd)
- 2 wortelen, in blokjes (niet al te grote winterpeen)
- 2 stelen bleekselderij, in blokjes
- 1 venkelknol, in blokjes, groene toppen fijngehakt
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 eetlepels bloem
- 675 gaar kalkoen in stukjes (kippendijfilet)
- 240 ml koksroom
- 120 ml witte wijn (ik gebruik meestal sauvignon blanc, mag een stevige kruidige zijn.)
- 2 theelepels verse tijm of 1 theelepel gedroogde (Engelse theelepels!)
- 1 theelepel verse salie ½ theelepel gedroogde (Engelse theelpels! Mag wag meer zijn.)
- 10 gram peterselie fijn gehakt (Liefst platte)
- zout en peper naar smaak
Bereiding
Verwarm 2 eetlepels boter met olijf olie in
koekenpan (neem een flinke braadpan, met alles bij elkaar is je koekenpan al snel te klein) met hoge rand. Voeg ui, wortel, bleekselderij, venkel en knoflook toe.
Bak circa 15 minuten tot de ui licht gekleurd en de groenten zacht zijn. Neem groenten uit de pan.
Maak een roux in de pan met de boter en bloem.
Doe de groenten terug in de pan en vermeng met de roux.
Voeg het vlees toe, samen met koksroom, wijn en kruiden en vermeng.
Laat 15 minuten pruttelen tot het mengsel dikker wordt.
Aardappelpuree
De aardappelpuree is niet heel bijzonder. Afhankelijk van wat je lekker vind kan je 'm grof laten, of heel fijn. Ik vind in dit geval een fijne het lekkerst en gebruik er een pureeknijper voor. - Zolang je er maar géén mixer in zet!
Ingrediënten
- 900 gram aardappel (zachtkokend)
- 180 ml room
- 4 eetlepels boter
- zout en peper naar smaak
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in blokken.
Kook de aardappelen gaar
Maak puree van aardappel, boter en room
Samenstellen shepherds pie
Ik werk altijd in één keer door. De ragout en puree zijn dus nog warm als het geheel de oven in gaat. Indien je alles af laat koelen heb je wellicht wat langer nodig voor alles voldoende warm is.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Neem de deegbodem uit de koeling
Verdeel de vulling, strijk glad.
Verdeel de puree, strijk glad.
Bestrijk met losgeklopte eidooier
(Dan krijg je echt die picture perfect goudgele korst.)
Bak 45 minuten tot goudbruin.
Doe ondertussen die enorme berg afwas die je hebt veroorzaakt met de voorbereidingen.
laat 20 minuten afkoelen voor serveren.