Majoor Aebi's overgave - Gianluigi Melega

ISBN 90-295-3064-2


Een journalist ontmoet in Locarno een gepensioneerde majoor, van wie hij een manuscript in handen krijgt. De majoor, een gutbürgeliche en welgestelde heer, is kortgeleden uit de gevangenis gekomen. In zijn geschrift doet hij de toedracht van de detentie uit de doeken - een relaas dat behalve als opalogie ook bedoeld is om de gelukzalige ervaringen die hem in het gevang deden belanden nog eens te ondergaan.
Majoor Aebi blijkt zich na de dood van zijn vrouw te hebben overgegeven aan steeds verdergaande seksuele experimenten, gestimuleerd door opmerkingen die zijn echtgenote bij bepaalde gelegenheden had gemaakt en die hij als aansporingen interpreteerde. Hij begint zijn avontuur met een kamermeisje in een Weens hotel dat hij en zijn vrouw jaarlijks bezochten. Zijn escapades goeien uit tot excessen en - wanneer er minderjarigen bij betrokken raken - tot een nationaal schandaal dat hem achter de tralies doet verdwijnen.
Melega slaagt er op sublieme wijze in de suspense die Aebi's geschiedenis bevat (hoever is hij uiteindelijk gegaan en waardoor ging het mis?) te combineren met literair-beschouwelijke en filosofische passages van de verteller.


Volgens cassandra:

Opnieuw een boek waar ik niet doorheen kon komen. Ben er 2 keer in begonnen en de 2e keer kwam ik wel een stuk verder met de nodige concentratie, maar het blijft een raar en warrig boek. In de recenties die ik heb gelezen, zou het een behoorlijk SM-minded boek moeten zijn, maar ik vind persoonlijk dat ze er steeds net langs scheren. Erg frustrerend. Ook irritant is dat Melega op de meest vreemde momenten het verhaal van Aebi onderbreekt met zijn eigen bevindingen, waardoor het lijkt alsof er van de hak op de tak gesprongen wordt. Niet mijn boek, maar misschien dat anderen er wel lekker door heen lezen...



Main