Slaapkamergesprekken - D.A.F. de Sade

ISBN 90-351-1600-3


Precies twee eeuwen geleden schreef Sade Slaapkamergesprekken. Aan alles is te merken dat hij, na zijn ontslag uit de Bastille, en voordat hij in 1801 voor de rest van zijn leven opnieuw werd opgesloten, in vrijheid leeft. Tot in de filosofische verhandelingen is dit boek lichtvoetig.

Slaapkamergesprekken is het verhaal van een jong meisje dat bij een stelletje geperverteerde libertijnen - een zedeloze vrouw, haar even losbandige broer en een homoseksuele vriend - een erotische leerschool doormaakt. Binnen een dag wordt het kuise kind een toonbeeld van wellust.

Het boek is een van Sades beste teksten: bandeloos en wreed, de meest gedurfde uit de Franse letterkunde. Bovendien wordt in dit boek voor het eerst in de literatuur een lans gebroken voor de vrijheid van de vrouw.

Na de eerste Nederlandse vertaling van De nieuwe Justine nu een geheel nieuwe, eigentijdse vertaling van dit meesterwerk.


Volgens cassandra:

Ik kan er maar niet doorheen komen. Ondanks dat er erg geile passages inzitten, vind ik de boeken van De Sade erg langdradig en het schiet maar niet op... Daarnaast is het soms te erg voor woorden, luguber en grof.
Desondanks behoren ze tot de literatuur onder de SM, het woord sadisme komt tenslotte hier vandaan...



Main