Ik vond dit superlekker en super makkelijk, dus ik wil m hier delen!
Aardappel-wortelstoof met kabeljauw.
Voor 4 personen (Of voor een gezin van een volwassene, een Bryan die net gesport heeft, een Knul die zijn neus ervoor ophaalt en een Knullie die met gemak dan ook maar Knuls portie opeet)
Bereidingstijd: 35 minuten + tijd voor ingrediënten te schillen en snijden. Ik ben altijd langer bezig dan wat een recept zegt. Hoewel de 20 minuten die hier gezegd werd wel ongeveer klopt.
Ingrediënten
500 g iets kruimige aardappelen
500 g winterpeen
1 teen knoflook
1 rode ui
100 g gedroogde abrikozen
1 el traditionele olijfolie
1 groentebouillontablet
500 ml kraanwater
375 g diepvries kabeljauwfilets
15 g verse koriander (maar die liet ik weg, omdat ik niet weet of mijn kinderen dat naar zeep vinden smaken)
10 g verse platte peterselie
Bereiden
- schil de winterpeen. Snijd daarna in stukken van 2 cm (op de gok, want wie gebruikt er nou een lineaal bij koken? Is ongeveer de dikte van je vinger). Houd eventuele worteletende peuters uit de buurt. Indien cavia's in huishouden aanwezig, laat eventuele dreumessen de wortelschillen naar de cavia's brengen.
- schil de aardappels. Houd de dreumes rustig door de aardappels aan te laten geven. Laat dreumes ook de schillen in een bakje doen. Zucht als diezelfde dreumes de schillen gaat wassen. Leg uit dat de cavia's geen aardappelschillen eten. Zeg voor de derde keer "nee, de wortel is voor het avondeten". Snijd de aardappel in vier gelijke stukken (ik koos voor parten)
- schil en snipper een rode ui. Leg dreumes uit dat je uienschillen niet kunt eten en dat cavia's geen ui eten.
- snijd de abrikoos in stukjes. Laat de dreumes proeven. Zorg er daarna voor dat de dreumes niet alle overige abrikozen opeet.
- wieber de dreumes de keuken uit
- verhit wat olie in een hapjespan waar je een deksel van hebt, of, zoals ik, een gewone pan.
- gooi de ui in de pan.
- pers het teentje knoflook uit boven de pan
- fruit de ui en knoflook
- doe het water, bouillonblokje, aardappel, wortel en abrikoos in de pan. Breng aan de kook, draai daarna het vuur laag en doe de deksel op de pan
- laat 15 minuten sudderen
- haal de kabeljauw uit de diepvries
- vraag jezelf af waarom het originele recept zegt dat je de vis in stukken moet snijden, en hoe je dat doet met diepgevroren kabeljauw.
- doe de kabeljauw ongesneden in de pan.
- roer/schep de andere ingrediënten op de kabeljauw
- doe de deksel weer op de pan en laat nog eens 15 minuten sudderen
- roep terug dat het nog 15 minuten duurt voordat het eten klaar is, en negeer het mopperende "zo lang nog?"
- snijd de peterselie.
- haal pan van het vuur en roer de net geneden kruiden erdoor.
Eet smakelijk! Nou ja, behalve Knul dan. Die vond de wortel in rauwe vorm lekkerder. Of vond het te warm. Of had geen honger. Of whatever.
Ik vond dat er te weinig wortel in zat, dus ik doe er de volgende keer meer in. Dan is er ook meer voor Knul om te snoepen in de keuken
Bron:
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R ... ortelstoof