De winkel die kerstavond nog laat open had moeten zijn, was het niet. Dus hebben we eerste kerstdag geheel uit voorraad gekookt. Gelukkig hadden we nog een mooi stuk lamsschouder in de vriezer voor een speciale gelegenheid, dus het werd lam uit de Instant Pot met paddestoelen-jus en groentepuree. Het zou zonder snelkookpan ongetwijfeld ook prima in de oven kunnen (bijvoorbeeld in een braadpan) maar dan moet je de kooktijden aanpassen.
Lamsschouder zonder bot plat leggen en de 'binnenkant' (rood, ipv wit) vol steken met schijfjes knoflook en verse rozemarijn. Bestrooien met gedroogde tijm en zout en peper en insmeren met een eetlepel honing (al dan niet in die volgorde).
Dan oprollen als een rollade en vastbinden met slagerstouw (als je dat hebt) of het zo goed en zo kwaad als het gaat vastprikken met satéstokjes als je dat niet hebt (zoals wij dus). Lange uiteinden van de stokjes afbreken, zodat hij in de IP past en geen ventielen gaat afsluiten of iets dergelijks.
Onderin de IP gaat ook nog wat gesneden knoflook, rozemarijn, tijm en een cup rode wijn. De rode wijn heb ik eerst aan de kook gebracht, omdat ik al eens alcoholisch vlees heb gehad, met een Natural Pressure Release (kennelijk kon het niet weg tijdens het koken en sloeg de alcohol weer neer). Dus dat laat ik tegenwoordig eerst verdampen.
Het originele recept zei 40 minuten + 10 minuten Natural Pressure Release voor een kilo, wij hadden 740 gram dus ik heb er 38 minuten van gemaakt.
Ondertussen ontdooide ik in een koekenpan met een beetje boter een handje bospaddestoelen uit de diepvries, een kleiner handje champignons (ook uit de diepvries) en gekarameliseerde ui (ook uit de diepvries, dus ongeveer ter grote van één siliconen cupcake vormpje).
In de andere IP stoomde ik ondertussen een kleingesneden winterwortel, een zak diepvriesbloemkool en een restje diepvriespompoen in 8 minuten gaar.
Als het lam klaar is gaat die nog even 10 minuten in een op 220 celsius voorverwarmde over, zonder stokjes/touw (maar hij blijft nu redelijk goed opgerold zonder hulp).
De paddestoelen mix ging over in een klein pannetje, een flinke theelepel 'Magic Mushroom Powder' er door (van NomNomPaleo recept) en de staafmixer er door, terwijl twee pollepels van het rode-wijn-lams-kookvocht in dezelfde koekenpan even een beetje inkoken. Dan die ook bij de paddestoelen en nog een keer gladpureren. Het wordt een dikke 'gravy', een soort gebonden saus, maar wel met een jus-achtige smaak.
De groente uit de andere IP ook stampen/pureren met een flinke klont boter en wat zout en peper. We hadden er ook nog verse, fijngesneden peterselie bij op tafel gezet voor over de puree.
Het was goddelijk. De jus was zowel over de puree als over het vlees echt fabelachtig lekker. Het vlees was gaar en mals. Alle bindweefselachtige en vette stukjes die je aan zo'n stuk vlees hebt, waren precies zo 'smeltend' gaar en lekker. De combinatie van alle onderdelen werkte goed.
We hadden als voorgerechtje walnoten en geitenkaas met honing gekarameliseerd in de oven, geserveerd op flinterdun gesneden appel.
Als toetje hadden we chocolade mousse (een 'perfect' recept uit de column van Felicity van de Guardian), met als extraatje een theelepeltje amaretto siroop door de dooiers en het eiwit. De chocola had ik fijngesneden en laten smelten in de nog warme oven (even laten afkoelen en dan op 40 graden ingesteld). Makkelijker dan een pannetje water en als hij toch nog warm is van iets anders ook niet overdreven stroomverslindend.
De eerste keer dat ik helemaal niets speciaal voor een kerstmaaltijd heb gekocht.