Pagina 55 van 55

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 30 nov 2019, 20:10
door Jezebel
Die speculaasstaven klinken echt ontzettend lekker, misschien waag ik me daar wel aan ergens deze week!

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 30 nov 2019, 21:48
door Pien
Ik zeg doen (koop als het even kan geen supermarkt spijs. Echte amandelspijs is echt zoveel lekkerder dan die aangelegde bonenprut van dr oetker)

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 01 dec 2019, 12:30
door chell
Zelf spijs maken is ook niet moeilijk!

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 01 dec 2019, 13:59
door Pien
Super makkelijk ja :)

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 02 dec 2019, 20:44
door Pien
Speculaasdeeg ligt te rusten hier :)

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 03 dec 2019, 16:12
door Ravelijne
Ik heb net zelfgemaakte amandelspijs (met honing) in de koelkast gezet. Echt idioot simpel om zelf te maken, inderdaad!

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 05 dec 2019, 14:47
door Pien
Klaar! Alleen nog bakken

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 04 jan 2020, 18:01
door Ravelijne
Ik ben meestal niet zo'n fan van koolsla (of 'slaw', dus, op zijn Amerikaans), maar deze is het waard om te delen. Verse mango vind ik altijd een beetje luxe, maar het middelt weer lekker op de boodschappenuitgaven met de kool.

Men neme een achtste cup fijngesneden rode uit of sjalot (niet heel veel dus, dus zeer dun snijden voor de lekker en de verdeling), en weekt dat minimaal tien minuten in het sap van 1 limoen met een ijsblokje er bij. Dat weken is om de scherpe smaak van de ui eraf te halen, ik veronderstel dat het ijsblokje is om de boel knapperig te houden. Mogelijk werkt het ook om het geheel in de koelkast koud te zetten, maar dat weet ik niet zeker.

Mix in een kom de gepelde, in dunne plakjes/reepjes gesneden mango (pas op de pit, die is niet lekker en vezelig), een een kwart kooltje, ook ontdaan van kern en dun gesneden. Snij ongeveer evenveel munt als sjalot in hele dunne reepjes. Vis de sjalot uit het sap en meng met de munt door de kool/mango mix. Doe er wat van het sap waar de sjalot in geweekt heeft over als dressing. Pas eventueel de hoeveelheid munt en dressing naar smaak aan.

Optioneel kan er (volgens het originele recept) ook nog een dungesneden, groene jalapeño door, maar die heb ik weggelaten.

Bij de recepten van dit blog denk ik altijd 'dat is zo simpel, dat is bijna geen recept te noemen', en de smaken zijn elke keer weer echt meer dan de som der delen. Deze blijft er echt in, hier. We aten het als bijgerecht bij Mexicaans (of tex-mex of zo) gekruid stoofvlees met rijst. Erg lekker!

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 04 jan 2020, 18:30
door Pien
Oeh lekker!

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 23 dec 2020, 14:43
door JJV
schaamteloos gejat van Samuel Levie/ support local

oud brood/ croutons
olijfolie
200 gram snijbonen in lange repen gesneden
1 venkel
3 tomaten
gehakte knoflook
2 el kappertjes
half ui
5 el rode wijn azijn

croutons evt met olijfolie besprenkelen en 10 minuten op 170 gr roosteren
bonen beetgaar koken in 7 minuten in zout water. ( laten afkoelen)
tomaten in blokjes snijden, venkel en ui over de mandoline dun snijden
ui/knoflook inwrijven met zout en azijn, evt kappertjes fijn hakken
groentes met olijfolie (recept zegt 5 eetlepel) en azijn mengen en half uur laten intrekken

verse bascilicum en/of peterselie schijnt er nog lekker bij te zijn,
vlak voor serveren de croutons er door mengen


ik had er de 2e keer een flinke lap vlees naast voor wat balans in mn mond,
maar op zich is t ook prima maaltijd salade zo

Re: Het WS receptentopic

Geplaatst: 18 apr 2021, 19:22
door kitten
Courgettelintenspaghetti
(niet te verwarren met spaghetti van courgette)

Een heerlijk en vrij makkelijk recept om indruk mee te maken op gasten. 8-)

Het recept is voor 4 personen, maar eenvoudig te halveren.

Ingrediënten

4 el (olijf)olie
80 g Parmaham
2 tenen knoflook (Gepureerd uit potje is ook ok)
75 g rucola
400 g olijven met citroen (uitgelekt)
(Vermoedelijk beter: 1 blikje met citroen, 1 zonder)
500 g cherrytomaten
2 courgettes
500 g verse spaghetti
staafmixer met beker

Bereiden

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de rauwe ham (evt in 2 delen) in 4 min. op middelhoog vuur krokant. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het bakvet zitten.

(opmerking 2021: Ham echt goed doorbakken, dat ie goed krokant is. 1 plakje per persoon is zat!)

Doe de knoflook, olijven en de helft van de rucola met de rest van de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een grove tapenade. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Schaaf de courgettes met een kaasschaaf in de lengte in linten en leg ze in een vergiet. Halveer de tomaten. Bak de tomaten met peper en eventueel zout 4 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet.

Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Schep een kopje van het kookvocht af. Giet de gekookte pasta af boven het vergiet met courgettelinten.

Meng de tapenade door de pasta en courgette. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïger te maken. Meng de tomaten en de rest van de rucola erdoor. Verdeel over diepe borden en breek de rauwe ham in stukjes erboven.