Het WS receptentopic
- kitten
- Berichten: 328
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:25
- Locatie: Brabant
Re: Het WS receptentopic
Achteraf
Als je achteraf in een woordenboek gaat opzoeken wat je nou besteld en gegeten had, voldoe je per definitie aan alles voor de benaming "avontuurlijke eter"!
@Chell: Gaan we dan 3x afspreken of alles in 1? Ik hoef Heerscher niet meer mee te vragen, vrees ik. Die is niet zo avontuurlijk.
Als je achteraf in een woordenboek gaat opzoeken wat je nou besteld en gegeten had, voldoe je per definitie aan alles voor de benaming "avontuurlijke eter"!
@Chell: Gaan we dan 3x afspreken of alles in 1? Ik hoef Heerscher niet meer mee te vragen, vrees ik. Die is niet zo avontuurlijk.
- Mack
- Berichten: 35
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 14:21
Re: Het WS receptentopic
Wij zijn bijna door onze voorraden kimchi heen. We hadden een stuk of vier varianten (witte kool, rode kool, wortel, en Turkse pepertjes) maar Beestje maakt die vooral in de herfst als de ingredienten vers verkrijgbaar zijn.
Van die lijst kan ik (en ga ik) alleen de schimmelkaas niet afstrepen, voor de rest alles gehad. Nou moet ik zeggen dat ik niet alles als "avontuurlijk" zou willen bestempelen ...
Van die lijst kan ik (en ga ik) alleen de schimmelkaas niet afstrepen, voor de rest alles gehad. Nou moet ik zeggen dat ik niet alles als "avontuurlijk" zou willen bestempelen ...
I'm whelmed. Not overwhelmed, not underwhelmed, just the right amount of whelmed.
- chell
- Berichten: 159
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:21
Re: Het WS receptentopic
Alles in 1 lijkt me misschien wat misselijkmakend
- Ravelijne
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:43
Re: Het WS receptentopic
Net het menu gecheckt en restaurant Pho heeft wel zeebaars op het menu maar geen zeeduivel. Net de verkeerde.
- Voleuse
- Berichten: 57
- Lid geworden op: 27 jan 2010, 19:02
- Locatie: R'dam
Re: Het WS receptentopic
Kimchi hadden ze ook bij Takumi (dat was dat ene waar ik een hapje van proefde en vervolgens heel stellig riep dat t niet voor mij was ). Ik heb trouwens alle vega items op die lijst wel eens geproefd .
I need you to press me down before my body flies away from me ~ Tune yards, Powa
- kitten
- Berichten: 328
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:25
- Locatie: Brabant
Re: Het WS receptentopic
Oh, daar reageerde je heel stellig op, dat weet ik nog.
- Daantje
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 11 aug 2009, 09:04
- Locatie: Goois Meisje
- Contacteer:
Re: Het WS receptentopic
Ex maakte Kimchi, ik moet het zelf nog steeds doen. Het is vooral dat ik naar een Toko moet die wel pepervlokken verkoopt, hebben ze in 't dorp niet.
Maar ik ben voor nog een culi-meet!
Maar ik ben voor nog een culi-meet!
Volg mijn Transitieblog: fadinggender.nl
- kitten
- Berichten: 328
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:25
- Locatie: Brabant
Re: Het WS receptentopic
Poging 3 van dit recept. Tot nu toe wilden de tomaten na 6 uur nog niet zacht worden, dus ik stel even wat vragen. Sowieso heb ik de tomaten nu gehalveerd, zodat de warmte er goed bij kan...
Als ik het recept goed lees, gaat dat vuur ook niet meer omhoog, klopt dat?chell schreef:Voor Ravelijne (maar ik kan het anderen ook aanraden )
Tomatensaus from scratch
Nodig:
- Een dag met veel tijd
- Een grote stoof/braadpan
Ingrediënten:
3 kg mooie tomaten.
2 uien, gesnipperd
olijfolie
2 chilipepers (zaadlijsten eruit halen, tenzij je een wat pittigere variant wilt) deze sudder je helemaal stuk en kan geen kwaad voor eventuele kleintjes
1 glas rode wijn ( alcohol verdampt tijdens sudderen, kan ook geen kwaad )
zout/peper
halve bol knoflook
paar laurierblaadjes (ben ik de vorige keer vergeten, was nog steeds even lekker)
optioneel: Italiaanse kruiden (vers of gedroogd, wat je dan ook in huis hebt of waar je zin in hebt. Ik gooi het er altijd tegelijkertijd met de wijn bij)
Howto:
Snipper de uien en zet een flinke stoofpan op het vuur.
Giet een scheut olijfolie in de pan, gooi de uien erbij en draai het vuur laag.
Moet de knoflook ook een bepaalde tijd of stapel je de tomaten er direct achteraan?Nu begint het afwachten. De ui moet super langzaam garen, deze wordt dan zoeter en de scherpte gaat er af. Fijn voor mensen of kinderen met lastige darmen
Na 35 minuten (serieus, zo lang moet het garen!), doe je de fijn gesneden chilipepers erbij.
Laat ook dit 15 minuten stoven.
Knoflook erbij. Kan geperst of gewoon klein gesneden. Tip: gooi zout over de knoflook bij het snijden, dit voorkomt dat de knoflook bitter wordt.
LET OP! Verander niks aan de volgorde hierboven!!
Mocht je de saus direct met gehakt willen maken, dan moet je die er nu in doen, met peper/zout naar smaak. Ik doe niet nooit, want ik heb liever een voorraad basic tomatensaus, omdat het ook prima werkt op bv. pizza's.
Bij geen van de stappen deksel op de pan of specifiek bij deze stap?Nu stapel je de gewassen tomaten in de pan. Niet bang zijn, gewoon de pan helemaal vol stapelen. De tomaten hoeven niet ontveld te worden of wat dan ook (wel het groen eraf natuurlijk ).
Vuur moet laag, op standje stoof.
Na een uurtje zul je zien dat de tomaten al wat beginnen te zakken.
Nu giet je een glas wijn (of iets meer) erbij en laat je het verder met rust (kan ik nooit, ik ga altijd roeren en pletten enzo)
Géén deksel op de pan! De saus moet inkoken.
Verder nog tips of voortschrijdend inzicht?Na ongeveer 2/3 uur zijn de tomaten helemaal opgelost. Laat gewoon net zo lang sudderen tot je een mooie dikke , prachtig rode saus hebt.
Soms duurt het 3/4 uur, soms langer, afhankelijk van de tomaat die je gebruikt. Sowieso geldt: hoe langer het suddert, hoe lekkerder het wordt!
Als je de tomatenvelletjes toch nog wat vervelend vindt, kun je evt. aan het eind de staafmixer er even snel doorheen gooien.
Et voila! Een fantastische basissaus voor pasta, pizza en groenten Kan prima in de vriezer!
En als bonus ruikt je huis ook nog eens de hele dag héérlijk!
- chell
- Berichten: 159
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:21
Re: Het WS receptentopic
Vuur gaat idd niet omhoog, maar het gaat wel lager als je de tomaten erin doet (van laag naar stoof/sudderen)
Deksel doe ik geloof ik nergens op de pan, maar moet iig zeker NIET op de pan nadat je er tomaten in hebt gedaan. Het maakt voor de rest van het recept niet zoveel uit.
Knoflook hoeft geen bepaalde tijd. Tomaten er direct achteraan.
Je tomaten moeten echt rijp zijn. Na een uurtje zie je dan het velletje barsten en dan zakt het vanzelf in. Ik roer dus soms wel een beetje of duw vast wat, daardoor gaan de bovenste tomaten wat sneller mee.
Deksel doe ik geloof ik nergens op de pan, maar moet iig zeker NIET op de pan nadat je er tomaten in hebt gedaan. Het maakt voor de rest van het recept niet zoveel uit.
Knoflook hoeft geen bepaalde tijd. Tomaten er direct achteraan.
Je tomaten moeten echt rijp zijn. Na een uurtje zie je dan het velletje barsten en dan zakt het vanzelf in. Ik roer dus soms wel een beetje of duw vast wat, daardoor gaan de bovenste tomaten wat sneller mee.
- kitten
- Berichten: 328
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:25
- Locatie: Brabant
Re: Het WS receptentopic
Dank je wel!
- Ravelijne
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:43
Re: Het WS receptentopic
Ik doe de tomaten in kwarten en snij meestal het groene kroontje er ook nog uit. Ik doe er ook nog een warmhoudplaatje of vlamverdeler onder en een pan met dikke bodem is geen ovevbodoge luxe. Ik vermoed dat een slowcooker ook goed zou werken.
Voortschrijdend inzicht: wachten tot hij helemaal afgekoeld is en dan de staafmixer erdoor geeft minder kans op ‘schiften’ (niet echt schiften maar wel dikke saus met vocht ernaast in plaats van homogeen).
Balen dat hij nog niet is zoals je m hebben wil. Als je beschrijft wat er nog aan schort kan ik misschien nog gerichter meedenken?
Voortschrijdend inzicht: wachten tot hij helemaal afgekoeld is en dan de staafmixer erdoor geeft minder kans op ‘schiften’ (niet echt schiften maar wel dikke saus met vocht ernaast in plaats van homogeen).
Balen dat hij nog niet is zoals je m hebben wil. Als je beschrijft wat er nog aan schort kan ik misschien nog gerichter meedenken?
- Pien
- Berichten: 6
- Lid geworden op: 21 jun 2017, 14:10
Re: Het WS receptentopic
Heeft iemand de truc om zelf kippenbouillon te maken?
Ik eindig altijd met smakeloos troebel water
Ik eindig altijd met smakeloos troebel water
- Ravelijne
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:43
Re: Het WS receptentopic
Troubleshooten is makkelijker al je verteld wat je nu doet!
Dit is wat ik doe: Kip, veel botten, maar vel en vlees is ook goed erbij, ui (met schil er nog aan), evt. Ook Knoflook (goed voor de houdbaarheid) en andere soepgroenten, optioneel theelepeltje azijn om meer calcium uit de botjes te trekken en het geheel een paar centimeter onder water. Minimaal 8 uur net wel/niet aan de kook. Of twee uur in de hogedrukpan (en optioneel nog op de warmhoudstand nasudderen).
Dit is wat ik doe: Kip, veel botten, maar vel en vlees is ook goed erbij, ui (met schil er nog aan), evt. Ook Knoflook (goed voor de houdbaarheid) en andere soepgroenten, optioneel theelepeltje azijn om meer calcium uit de botjes te trekken en het geheel een paar centimeter onder water. Minimaal 8 uur net wel/niet aan de kook. Of twee uur in de hogedrukpan (en optioneel nog op de warmhoudstand nasudderen).
- Pien
- Berichten: 6
- Lid geworden op: 21 jun 2017, 14:10
Re: Het WS receptentopic
Ik gooi een kip (heel of in stukken. Beide geprobeerd) met wat ui, wortel, knoflook en tijm/rozemarijn in een pan water. Breng het aan de kook en dan op kleinste pitje met sudderplaat eronder.
Schuim schep ik eraf.
Staat minstens een dag op. Zeven door een doek.
Schuim schep ik eraf.
Staat minstens een dag op. Zeven door een doek.
- Mack
- Berichten: 35
- Lid geworden op: 09 aug 2009, 14:21
Re: Het WS receptentopic
Wat Pien zegt. En vooral niet laten koken (dus ergens tussen de 85Ëš en 95Ëš).
Ik laat de bouillon daarna goed afkoelen (gaat makkelijker in de winter, gewoon buiten zetten) zodat je het meeste vet er vanaf kan scheppen.
Als dat gebeurd is mag 'ie wel koken, ook om wat geconcentreerder te worden. Uiteindelijk eindigt dan de meeste voorraad in de vriezer maar we gaan binnenkort ook experimenteren met wecken.
Ik laat de bouillon daarna goed afkoelen (gaat makkelijker in de winter, gewoon buiten zetten) zodat je het meeste vet er vanaf kan scheppen.
Als dat gebeurd is mag 'ie wel koken, ook om wat geconcentreerder te worden. Uiteindelijk eindigt dan de meeste voorraad in de vriezer maar we gaan binnenkort ook experimenteren met wecken.
I'm whelmed. Not overwhelmed, not underwhelmed, just the right amount of whelmed.